sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Omena-mascarpone-syllabub


Toissakesänä kokeilin Helsingin Sanomien englantilaista jälkiruokaa Lemon possettia. Yli vuosi piti kulua, että uskalsin testata engelsmannien reseptejä uudelleen. Karmeasta kokemuksesta voi lukea täältä. Muutama viikko sitten oli samaisessa aviisissa ohje omena-mascarpone-syllabub-nimiseen jälkiruokaan. Saimme kaksi viikkoa sitten mukavia vieraita Pohjanmaalta ja kokeilin tehdä tuota hauskalta kuulostavaa herkkua heille. En ollut ihan tyytyväinen tulokseen ja nyt tein vähän erilaisen version tästä. Lisäsin ohjeeseen kuohukermaa ja jätin pois omenamehun ja sitruunan. Pekaanipähkinät jätin pois ensimmäiselläkin kerralla (johtuen tosin siitä että en löytänyt niitä kaupasta). Jälkiruoka on aika makea, mistä johtuen pienentäisin annoskoon puoleen. Eli tämä ohje on siis oikeastaan 8 hengelle.

Omenapaistos:

3 omenaa (450 g)
1 dl sokeria
25 g voita

Kaurapaahto:

2 dl kaurahiutaleita
¾ dl vettä
3 rkl sokeria
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä

Mascarponevaahto:

2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
½ dl sokeria
250 g mascarponea

1. Aloita mascarponevaahdosta. Vatkaa kermaa kevyesti ja yhdistä kuohukerman kanssa. Halkaise vaniljatanko ja vedä veitsellä sisus työlaudalle. Lisää vaniljan päälle hieman sokeria ja hiero ne veitsen lappeella sekaisin. Näin vaniljansiemenet jakautuvat taikinaan tasaisesti. Lisää vanilja-sokeriseos sekä loput vaahdon sokerimäärästä mascarpone-kerma-seokseen. Laita jääkaappiin kylmenemään ja odottamaan.

2. Valmista kaurapaahto. Mittaa kaurahiutaleet pannulle. Paahda muutama minuutti koko ajan sekoitellen, jotta ne paahtuvat hieman. Lisää vesi, sokeri, kaneli ja inkivääri. Alenna lämpöä. Kuumenna sekoitellen keskilämmöllä, kunnes vesi ja sokeri on muuttunut tahmeaksi, hieman ruskeaksi seokseksi ja imeytynyt pähkinöihin ja kauraan (tähän kuluu 3–5 minuuttia). Kaada seos lautaselle tai leivinpaperin päälle jäähtymään. 

3. Kuori ja lohko omenat kahdeksaan lohkoon. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja mittaa siihen sokeri. Anna sokerin sulaa välillä pannua liikutellen (älä koske sokeriin millään työvälineellä). Kun sokeri on kullanruskeaa, lisää voi. Anna sen sulaa. Lisää omenalohkot. Anna omenoiden paistua muutama minuutti, kunnes ne ovat kypsiä, mutta eivät hajonneita. Anna jäähtyä hetken ajan.


4. Kokoa jälkiruoka-annokset. Jaa omenapaistos neljän annosmaljan tai juomalasin pohjalle. Lusikoi päälle kaurapaahto. Lisää päällimmäiseksi mascarponevaahtoa.